2012. március 31., szombat

Tojáslikőr Húsvétra

Szeretem a szép üvegeket. Egy időben gyűjtögettem is őket, de mióta kicsi fiam megszületett lejjebb hagyott a szenvedélyem. Talán a hely kevés vagy az idő hiányzik mindig. De ilyenkor ünnepek táján mégis csak előtérbe kerülnek. Mert szemet gyönyörködtetőek, főleg ha finom italt rejtenek.Most éppen házi tojáslikőr készült bennük.


Jut egy kis kóstoló a barátoknak ajándékba és még marad is otthoni kényeztetésre.



2012. március 29., csütörtök

Húsvéti vázák szalvétatechnikával

Egyszerű S.O.S. elkészíthető húsvéti váza. Nyiladozó aranyesővel vagy néhány szál tulipánnal gyönyörűen mutat a megterített, ünnepi asztalon.


Végy egy felesleges befőttesüveget. Keress a gyűjteményedből egy vidám tavaszi szalvétát. Szabd az üveged méretére, majd fejtsd le az utolsó rétegig a szalvétát (vigyázz vékony, szakadós réteget kapsz).
 

Kend be dekupázs ragasztóval az üveget és helyezd rá a vékony hártyát. Óvatosan egyengesd el, aztán vigyél fel rá egy réteg dekupázs ragasztót. Másnapig hagyd száradni.


Vázán kívül, mi mécsestartónak is használjuk:-))))

Ha szebbre szeretnéd akkor a szájáig borítsd be szalvétával (de nekünk, mármint a gyerkőcnek-mert az ő keze munkáját dicséri- most így sikerült:-))))

2012. március 28., szerda

Felfújható papírnyuszik

Gyorsan, egyszerűen kivitelezhető húsvéti dekoráció hajtogatással. Pár színes négyzet alakú papír szükséges hozzá. Magunk elé vesszük a papírlapot és behajtjuk keresztbe, hosszába és átlósan is.



Ezután sátrat hajtogatunk belőle.


Most készítsük el a nyuszik talpát. A sátor csúcsához hajtsuk fel a bal és a jobb oldali szabadon álló sarkokat.


Majd kis háromszöget hajtogatunk a középvonalhoz.


Végül a szabad kis széleket belehajtjuk, mint egy zsebbe. 


Ezzel kész is a nyuszi talpa. Most megfordítjuk a papírt és meghajtogatjuk a füleit. Ha jól dolgoztunk, ezt látjuk magunk előtt.

A középvonal mentén felhajtjuk a széleket.


Majd a sarokból visszahajtunk két kis háromszöget.

 Végül a középvonalhoz újra behajtjuk.


Végül a felfújás előtt így néz ki.


Aztán belefújunk az orrába és ilyen gyönyörű gömböc nyuszkókat kapunk:-)))


                                  
S így néznek ki ha szemet is rajzolunk nekik:-))))




                    







2012. március 27., kedd

Extra vagáns húsvéti tojások

Szerettem volna valami nem szokványos húsvéti tojásfestést készíteni a gyermekkel. Találtunk 3 db hungarocell tojást és kitaláltunk valami különleges díszítést:-)))


A hungarocell tojást feltűztük egy saslik pálcikára. Bekentük hobbi ragasztóval, elég vastagon, aztán beleforgattuk rizsszemekbe.


Szerintem nagyon szép lett már így is. Olyan volt, mint egy kókuszos tojás.


S így nézett ki egy virágcserépben száradva.


De Örs ragaszkodott hozzá, hogy színes tojásokat készítsünk:-)))) Így befestettük őket csillogó körömlakokkal.

Lett csíkos.


Lett egy pöttyös.


És az első képen látható igazán csajos lila.

2012. március 26., hétfő

Tojások filcből

Jaj nagyon le vagyunk maradva!!! Szinte még semmivel sem készültünk a húsvétra pedig már csak....ki sem merem számolni hány nap és itt van! Úgyhogy gyorsan készítettem pár filc tojást:-))))

Sajnos a fázisokról nem készültek fotók, de talán nem is szükséges, mert olyan egyszerű az elkészítése:-)))
Végy egy kis darab filc anyagot. Fektess rá egy tojás mintát, majd ezt kétszer vágd ki (a mi tojásaink 7 cm-esek). Aztán válaszd ki a díszítő elemeket: gombokat, masnikat, szalagokat stb. és varrd fel az egyik tojásra. 



A kettő közé puha töltő anyagot célszerű tenni, mert így könnyű lesz és barkára is akasztható (ha nem akarod akasztani, akkor babot, lencsét, rizst is tehetsz bele). A végén színes hímző fonállal összevarrni és már kész is.

2012. március 25., vasárnap

Új szerelem:-)))

Nem igazán emlékszem gyermekkorom biciklizéseire. Az első egy piros tricikli volt kék kerekekkel. Nem volt új, már használtan kaptam és sok emlék sem fűz hozzá. A második és egyben első és utolsó biciklim (ezidáig) egy használt férfi Csepel kerékpár, amire a padláson leltem rá. Na, az mély nyomokat hagyott bennem. Talán azért, mert sehogy sem értem fel, csak ha egy fura pózban a váz alá "guggoltam"(később pedig ezt finomítottam az álló verzióra) vagy mert az első utam a csalánosba vezetett vele.Valószínűleg ezért sem lettem e sport vagy életforma rajongója. Későbbi emlékem már bőven a kamasz korom végéről való, amikor egy kölcsön biciklivel elszálltam a siófoki mólón és fejjel landoltam a betonon. Azóta lassan két évtized is eltelt és nem nagyon ültem kerékpárra.Viszont a gyereknek vettünk. Kisebbet, nagyobbat, futót és még nagyobbat. Mára pedig már tisztességes távolságok megtételére is képes. Így döntöttünk a családi biciklipark létrehozásán. Kényelmes feladat hárult rám, ugyanis csak ki kellett választanom a számomra tetsző járművet.És én emellett a gyönyörűség mellett döntöttem:-))))

Ugye látjátok a krém és a barna nyereg, fogók finom harmóniáját?Az enyém picit eltér ettől a bronz sárvédőkkel. Még gyönyörűbb:-))))
Már csak ez hiányzik hozzá:-)))
Na meg egy hasonló táska és tökéletes lesz:-)))
Úgyhogy most ez az új szerelem és szinte mindenhová ezzel járnék!


2012. március 22., csütörtök

Méhsejt dominó

Szeretünk dominózni. Kicsinek használtuk a gyümölcsös, járműves, Thomasos dominókat, aztán amikor ez már nem jelentett kihívást, akkor az "igazi pöttyös" dominóval vívtunk csatákat. Az utóbbi időben sokszor "botlottam" bele a méhsejt dominóba és már többször a kosárba is került, de valamiért mégsem vásároltuk meg. Közben rájöttem, hogy egy ilyen játék elkészítése roppant egyszerű. Így neki is álltam, délután már játszhattunk is vele.Először is kinyomtattam egy szabályos hatszöget a internetről.

A méhsejt dominó alapja 7 db szabályos hatszög. Ez lett a prototípus, amit aztán a megfelelő számban felrajzoltam egy fehér kartonra és kivágtam. A játék és a használhatóság szempontjából nincs jelentősége, hogy színes pöttyöket, számokat vagy bohóc figurákat kell összeegyeztetni. Így én a tavasz jegyében pillangókat vágtam ki lyukasztóval, színes papírból.

Utána segítség gyanánt kerestem a számítógépen egy összeállított méhsejt dominót, hogy biztosan a megfelelő helyre ragasszam a pillangókat. 

Végül minden hatszöget elkészítettem és ki is próbáltam működés közben:-)))


Ovi után pedig kicsi fiam is birtokba vette. 

Erősen koncentrál:-))))

Az egész létrehozása nem került többe 30 percnél (a legmacerásabb a pillangók felragasztása volt). Közben rögtön megszületett az ötlet, hogy ebből remek ajándékot lehet készíteni barátaink, ismerőseink gyermekeinek és ha matricát használunk akkor még Verdás, Legós, Hercegnős, Hello Kittys dominót is létre lehet hozni.

Tadam...sikerült!

2012. március 20., kedd

Hol laknak az állatok?- Logikai játék kicsiknek.

Egyszerűen elkészíthető és változatosan felhasználható logikai játék. 

Szükségünk van hozzá 80 db színes házikóra. Én A4-es négyzethálós papírra rajzoltam fel őket, majd a megfelelő számban fénymásoltam, végül kiszíneztem. (Nyilván számítógéppel is megvalósítható kisebb energiabefektetéssel mindez, de vagy sok időm volt, vagy terápia jelleggel történt a bíbelődés, már nem emlékszem:-)))). 40 db bal oldali kéményű, 40 db jobb oldali kéményű készült. 4 színt használtam fel: piros-kék-zöld-sárga. 

1 sorozat a következő elemekből áll: 
Bal oldali kémény -sárga háztető (a háztető és a kémény színe mindig megegyezik)
Zöld fal / Piros fal / Kék fal
Zöld ablak /Piros ablak / Kék ablak /Sárga ablak
Zöld ajtó / Piros ajtó / Kék ajtó / Sárga ajtó
és ezek kombinációi.
Pár variációs lehetőség a közös játékra. Korai halmazelmélet kicsiknek.
1./ Bal oldalra kerüljenek a piros tetejű házak, jobb oldalra a kék ablakosak. Vajon hova kerülnek a piros tetejű, kék ablakos házak? (és természetesen ez számtalan variációban)
2./ Készíts te csoportokat (halmazokat) a saját szempontjaid alapján! Mik és miért kerültek egy csoportba?
3./ Gondoltam egy házra: jobb oldalt van a kéménye, kék a teteje, piros a fala, zöld az ajtaja, sárga az ablaka. Melyik az a ház? Majd mondjuk el újra, és minden további információ előtt várjuk meg amíg a lehetségeseket kiválasztja. Így megtanulja az információk által szűkíteni a számba jöhető megoldásokat, egészen addig, amíg az egyetlen házikó marad előtte!
4./ Igaz, hamis játék. Kiveszek 5 db kártyát. Kérdéseket teszek fel, amelyről a gyerek eldönti igaz vagy nem. Mind az 5 háznak piros az ablaka? Van olyan ház közöttük amelyiknek sárga az ajtaja? A bal kéményű ház több, mint a jobb kéményű? stb.
5./ Rövid távú memória fejlesztéséhez. Kiteszek 5 db kártyát. Jól figyeld meg, majd letakarom. Sorold fel milyen háztetejű házak voltak sorban! A 3. háznak milyen színű volt az ajtaja? A 2. háznak jobb oldalon volt a kéménye? stb.
6./ Hol laknak az állatok? Kitesszük a kártyákat, majd belekezdek egy rövid mesébe. Szereplőnek a játékosládában megtalálható állatkákat szoktam használni. Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kiscica. ez a kiscica egy napsütéses nyári napon elindult felfedezni a szomszéd falut. Először megnézte a falu szélén álló kerekes kutat, aztán elsétált a templomtoronyhoz. A pékségből finom illatokat hozott a gyenge szellő így arra vitték a lábai. A pékinas adott is neki kakaós csigát. A kiscica jóllakottan leheveredett az egyik ház tornácán. Már lemenőben volt a nap amikor felébredt. Jaj, későre jár haza kellene szaladni, gondolta és uzsgyi neki futott, ahogy csak bírt. Egyszer csak megtorpant. Hoppá a nagy futásban bizony eltévedt. Segíteni kellene neki hazatalálni.Segíts neki! A kiscica azt tudja, hogy ...(és innen általában együtt alakítjuk a mesét és válogatjuk ki a cica lehetséges otthonát, amíg rá nem lelünk az igazira). Ha a gyermekkel fejezzük be, az azért jó mert így ő is használja a kifejezéseket. Mi végrehajtjuk az általa mondott instrukciókat. Ha nem jól szűkíti a tulajdonságokat, akkor a végén rávilágíthatunk, hogy hol hibázott.



7./ Mi változott? Kiteszünk egy házikót. Mellé még egyet. Mond el mi változott! Ugyanerre a változat, amikor kiteszünk egy házikót, a következő olyan legyen, hogy csak egy dologban térjen el az előzőtől!

2012. március 19., hétfő

Bebabozódtunk:-)

Ha tavasz, akkor ültetés. Nagyon szeretjük ezt művelni a gyerekkel. A legcsodálatosabb dolog, amikor türelmetlenül várjuk, amint a kis hajtás megjelenik a cserépben. Mint minden évben most is csíráztattunk babot (vizes vattapamacson, befőttesüvegben), amely mára bokorrá serkent:-)

És persze beszélgettünk is sokat az ültetés, szüretelés, újra ültetés folyamatáról, amelyben segítségünkre volt egy jó kis ismeretterjesztő, szemléltető ábrákkal tarkított leporelló.

Már korábban is forgattuk, pl. amikor befőttet készítettek almából az óvodában. Egyszerűen és nagyon szemléletesen mutatja be az élet körforgását a gyermek számára ismert növényeken, állatokon.

Pitypang
Alma
Pillangó
 Csiga
Aztán vágtunk és ragasztottunk, hogy még szemléletesebb legyen a bab növekedési folyamata.
 
Felidéztük kedvenc "babos" versünket, amely azóta közkedvelt, hogy a Kolibri színházban megnéztük a Bors nénit. Mindenkinek (kicsiknek és nagyoknak egyaránt) tudom figyelmébe ajánlani az interaktív előadást. Molnár Piroska Bors néni megformálása különösen figyelemre méltó, maximálisan méltó neves elődjéhez (Dajka Margit).
 
Nemes Nagy Ágnes: Futóbab

Láttatok-e futóbabot,
piros babot, fehér babot,
mit Bors néni felfuttatott?

Babot futtat karóra,
karján van egy kar-óra,
azon méri, hány perc alatt
fut a bab a karóra.

Piros bab,
fehér bab, 
de legszebb a futóbab.