2012. június 29., péntek

A nemeshanyi vízimolnár dédunokája

Él Nemeshanyban egy ember, Elemér bácsi. Az utolsó vízimolnárok egyikének dédunokája. Ül a malom kertjében, az öreg háromlábú fonott széken és őrzi egy letűnt kor emlékeit. 



Ahogy Elemér bácsi mesél, úgy nem mesél senki! Életre kell előttünk a malom, látjuk a fehér kötényes dédapát, aki molnárként nagy tiszteletben álló férfiú volt, ott Nemeshanyban az 1900-as években. Mert ő nem csak kiváló molnár volt, hanem egy talpig úriember, aki a malom kapuját ing és nyakkendő nélkül soha sem hagyta el.


Elemér bácsi mesél, kedvesen, türelmesen a Pestről jött messzi népnek és örül, hogy érdekel a története, vagy a malom története. Nem tudni melyik kié. Összeolvad, egybemosódik, mert a malom, a molnárság az ő családja, csak így együtt léteznek. 

 
Elemér bácsi nem panaszkodik, pedig 1952-ben elvette az állam a malmot, s ezzel mindent elvett, ami valaha fontos volt nekik. Aztán a 70-es években visszavásárolhatták és azóta mást sem tesz fiú, unoka, dédunoka, ükunoka csak igyekszik őrizni egy darab történelmet.



 
Az ősz hajú, kék szemű Elemér bácsi nevet és a hatéves szőke, kék szemű kisfiú visszanevet rá. Mennek kéz a kézben felfedezni a malom történetét. 


Kiszorulunk a meséből, kívül állók leszünk. A háttérből figyeljük őket. A nagy tenyér vezeti a kicsit. Mázsálnak, forgatják a fogaskereket, szitálnak, zsákolnak közben csillog a szemük. 

Repül az idő, pedig már lassan másfél órája barangolunk a malomban.Közben megtudjuk hová lett a Kígyós patak, mi a különbség az alulcsapott és a felülcsapott vízikerék között, hol pihentek a gazdák amíg várták, hogy lisztté váljon a gabona.



A malomból kilépve a takaros kis portára, ízelítőt kapunk a magyar őshonos állatokból. Elemér bácsi könnyedén leszakít pár szomorúfűz ágat és az izgatott szőke fiúcska máris boldogan lép Matyi szamárhoz, Rómeóhoz a kecskéhez vagy a gyönyörű szürke marhához, s kezdődik a barátkozás.



Nehezen indulunk útnak. Vissza-vissza lépünk, a hídon nem akaródzik áthaladni. Apa még egyet és még egyet kérdez, továbbfűzi a beszélgetés fonalát, a gyermek fotóz, minden fűszálat, virágot, követ. 



Félünk, ha beülünk az autóba elillan valami, ami egy rövid időre a mienk is volt.De aztán eljön a búcsú szomorú pillanata, amikor indulni kell, de tudjuk vagy inkább érezzük, ide még visszatérünk, Nemeshanyba, a molnár dédunokájához, akit Csizmadia Elemérnek hívnak.








2012. június 20., szerda

Színes nyári nyalóka

Nem édes, nem rongálja a fogakat és a hőségben is fogyasztható:-))))


Pár darab színes és fehér filc korongból, valamint saslik pálcikából készültek.

2012. június 19., kedd

Dominó matek

A dominó sok mindenre felhasználható, már ha az alapfunkciójától eltekintünk. Lehet belőle tornyot, autópályát, garázst építeni...:-)))) De természetesen számoláshoz is kitűnő.

Előre felrajzoljuk a dominó formáit, majd alá írjuk a megfelelő számokat és hiányokat:-))) A gyermek kipótolja és megkeresi a hozzá tartozó dominót. 



Variálható úgy is, hogy feltesszük a dominókat és a gyermeknek az alapján kell minden számot pótolni.



2012. június 11., hétfő

Családi társasjáték

Megfigyeléseim szerint az embereket két részre lehet osztani: 1. akik szeretnek 2. és akik nem szeretnek társasjátékozni. Mi az első kategóriába tartozunk. Társasjáték szóban benne van a leglényegesebb dolog a társas szó. Többen kellenek hozzá és akik együtt játszanak figyelnek egymásra. És idő is kell, mert rohanva nem lehet játszani. És kell hozzá türelem, empátia, vidámság:-))) De a társasjátékban talán az a legjobb, hogy az ember újra gyerek lehet. Ott a szőnyegen törökülésben, bosszankodva, körmöt rágva, könnyek között vihogva, heves szívdobogások között eltűnik a 40 éves anyuka és újra 6 éves kislány lesz, aki győzni szeretne, küzdeni utolsó vérig:-)))Még tavaly karácsonyra készítettem ezt a családi társasjátékot, mert valami személyeset szerettem volna adni mindenkinek, de ami egyszerre közös is. A családi fotókon kívül a feladatkártyák (3 különböző csomag) teszik bensőségessé, mert ezek egyénre szabottak és néha olyan dolgokat is feszegetnek, amelyeket nem szoktunk kiadni a külvilágnak.

 
A játék célja megszerezni a választott színű puzzle darabokat, amelyből egy családi fotó rakható össze. Aki elsőnek készíti el a képet az győz. Puzzle szerezhető vagy elveszíthető, ha olyan kockára lépünk vagy ha a feladatkártyán ez a jutalom vagy a bünti.Mosolygós fejre lépve feladatkártyát kell húznunk.
 

Nyilas számra lépve abba az irányba kell haladni a dobókockának megfelelően.
A bábuk természetesen minket, a játék részt vevőit jelenítik meg:-)))


A feladatkártyákon pedig ilyenek fordulnak elő:
- Megdicsért az edző, mert szépen úsztál. Csak így tovább! Szaladj előre 4 mezőt!
- Mit tennél, ha találnál egy sérült állatot az utcán? Jó döntésért 4 puzzle jár.
- Megint elfelejtetted feltölteni a telefonodat, adj vissza 3 puzzle-t!
- Kanállal együtt tetted be a hűtőbe az ennivalót, lépj vissza 2 mezőt! 
Azt hiszem kitalálható, hogy melyik kártya kinek a kupacából való:-))))

 
Nemsokára kitör a szünidő, több lesz az idő egymásra és a játékra is! Használjuk ki!


2012. június 10., vasárnap

Epres süti és baseball sapkás fagyi

Valami finom, édes, könnyűre áhítoztunk. A hűtőben csücsülő tál (kb. 60 dkg) eper ihletet adott. Először sütöttem egy piskótát 6 tojásból, majd elkészítettem a tölteléket. Hulala tejszínt (500 ml) majdnem kész habbá vertem, ekkor az eper 3/4-ét apróra darabolva hozzáadtam és még vertem amíg tökéletes keménységű nem lett. Az eprek közül nem mind nyomódott szét, de ez direkt jól jött a töltet szempontjából. Tejfölt (500ml), vaníliás cukrot, porcukrot (ízlés szerint, mi savanykásabban szeretjük) összekevertem, majd óvatosan beleforgattam az epres tejszínhabba. Akik szeretik a mentát, nagyon apróra vágott mentalevelekkel pikánsabbá tehetik a krémet. A kihűlt piskótát konyharuhára tettem, beborítottam az epres krémmel és feltekertem. Ráhelyeztem egy tálcára és kívül is bevontam a habbal. Eper karikákkal díszítettem. 

Fogyasztásig a hűtőben várakozott. Az ízéről mindent elmondott a kisfiúnkkal zajló párbeszéd az első falat után:
- Anya ezt kitől kaptad?
- Hmmm... senkitől én készítettem.
- Vetted?
- Nem, mondom én csináltam délelőtt, amíg az oviban voltál.
- Biztos?
- Persze, hogy biztos. Miért, ez olyan hihetetlen?
- Nem csak valakinek pont ilyen szülinapi tortája volt az óvodában és az ő anyukája cukrászdából rendelte!

A krém egyébként óriási adag lett, így nem is használtam fel mindet, csak kb. a felét. A megmaradt részből pedig baseball sapkás fagyi kelyhet készítettem. Bizonyára ismeritek az ice'n go bogyós fagyikat, amit műanyag baseball sapkákban is lehet kérni a fiúk nagy örömére. Mi persze ezeket is elrakosgattuk, így most nagyon jó célt szolgáltak a házi fagyi készítésekor. A baseball sapikba beletöltöttem a megmaradt krémet, a tetejére szeltem egy eper darabot és már mehetett is a fagyasztóba. Az íze pont olyan, mint a joghurtos eper fagyinak, csak itt tudjuk mi került bele...:-)))



2012. június 7., csütörtök

Epres hűtőmágnes

Eper szezon van!!! Készíthetünk eper levest, eper turmixot, eper lekvárt, eper szörpöt, epres sütit, tortát, fagyit és hűtőmágnest is. Ez utóbbihoz nem is kell gyümölcs csak pár darab filc, gyöngy és mágnes. 

Az eperérés c. kompozícióhoz kétféle zöld, egy rózsaszín, és egy piros filcdarabot használtunk fel. Minta alapján kivágtuk az eper és szár formákat. A felső eperre fehér gyöngyöket rögzítettünk. Majd összevarrtuk a két felet. Mi a hátára ragasztottuk fel a méterben vásárolt mágnest, de ha erősebbre sikerül szert tennünk, akkor a két fél közé ragasztva szebben mutat.

 




 A hűtőn "munka" közben:-)))




2012. június 6., szerda

Padlizsánkrém

Bizonyára mindenkinek van egy jól bevált padlizsánkrém receptje (nem is csoda, hiszen különösen finom tud lenni és a jótékony élettani hatásairól akkor még nem is beszéltünk) , a mienk a következő:

Végy      2 db padlizsánt
          1 db vöröshagymát 
          2 db kisebb paprikát
          2 db kisebb paradicsomot
         + só, őrölt bors, fokhagyma (krém, por v. tört), chili por, olívaolaj.



A padlizsánt, vöröshagymát, paprikát, paradicsomot ketté vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk és forró sütőbe helyezzük. Addig sütjük, amíg a zöldségek teteje jól megpirul, kicsit oda kell sülnie, mert attól kap egy pikáns ízt:-))) Mikor kész, botturmixszal pépesítjük és a fenti fűszerekkel + kevés olívaolajjal  ízesítjük. A padlizsán héját természetesen nem használjuk fel. Paradicsomból először csak egyet tegyünk hozzá, mert némelyiknek nagyon domináns íze van (ez a fokhagymára és a chilire is igaz), így elnyomja a padlizsánt. Érdemes többször kóstolgatni készítés közben.Lehűtve, pirítóson tálaljuk.




2012. június 5., kedd

Játék a betűkkel

Lassan már vége a tanévnek és a gyerekek szeretnék mihamarabb elfelejteni az iskolát és kiélvezni a szünet minden percét. De azért szeptemberben újra lesznek elsősök és vannak már olyan nagycsoportos óvodások is, akik egyre intenzívebben foglalkoznak a betűk világával.Örs is napjában ezerszer kérdezi meg: ide mi van írva? Ez milyen betű? Anya, hogy írják...? Ezért mostanában játszunk a betűkkel. 




 1./ Kartonból kivágott betűk kirakása

2./ Melyik szó kezdődik ...betűvel? 


Helyezd a megfelelő képet a megfelelő betűre!


3./ Betűk gyufaszálból


 4./ Betű bingó

 
Felfordítunk egy kártyát, aki hamarabb megtalálja a hozzá tartozó betűt rátesz egy kék korongot. A győztes akinek az összes betűje le van fedve (Q- betűt nem vettük figyelembe:-)))
 
5./ Tedd rá a betűre a megfelelő számot! Hányadik betű a ... az ABC-ben?



6./ Gyerekcsoport esetén nagyon kedves játék lehet, hogy a gyerekek önmagukból, állva, ülve, fekve alakítanak ki  betűket.  Egy gyermek esetén nehéz játszani, de ezt pótolandó bevetettük a plüss állatokat.

 
A- betű: 4 maciból és 1 borzból:-)))