2013. január 31., csütörtök

Bohóc hajtogatás

A következő nagyon egyszerű, de mutatós papír bohócot Örs tanulta hajtogatni az óvodában. 

4 db négyzet alakú origami papírra van hozzá szükség. Az első lapot átlósan hajtjuk félbe.


Majd a 2 csücsköt hajtjuk a felezőhöz.

Ezzel a bohóc feje kész is. A testét ugyanígy hajtogatjuk...





majd ezután a lépés után a két rövidebb csücsköt középre hajtjuk...
 


a hosszabbakat pedig kb. 1 cm behajtjuk... 

végül a hosszanti rész mentén ketté hajtjuk.
A bohóc lábait ugyanígy készítjük el, de csak az egyik hosszanti végét hajtjuk be, a másikat csúcsosan hagyjuk.
Aztán már csak össze kell állítani a bohócot és a megfelelő részeknél letűzni.

A sapkáját egy pötty ragasztóval rögzítettük. Kör alakú öntapadós címkével díszítettük (de az óvodában maguk vágtak köröket ki színes papírból) és arcot rajzoltunk neki.

De lehet színes gombbal, pomponnal, masnival is díszíteni. 

Köszönet az óvónéniknek az ötletért !!!









2013. január 29., kedd

Ishler háziasan

Szerintem az ishlert mindenki szereti. Legyen gyerek vagy felnőtt, férfi vagy nő. Mi is igazán kedveljük. Na nem a cukrászdai, vagy bolti száraz, neve nincs dzsem utánzatot tartalmazó, csokipótlékkal borítottat, hanem az omlós, házi lekvárral és belga csokival készítettet:-)))






Végy: 35 dkg lisztet, 15 dkg darált diót, 20 dkg porcukrot, 25 dkg margarint, 1 csomag sütőport, 1 csomag bourbon vaníliás cukrot, 2 tojást, 1 citrom reszelt héját és levét, 1 narancs reszelt héját. 
Egy nagy tálban keverd egyneműre a hozzávalókat, majd pár órára (de min. 1) mehet a hűtőbe. Majd kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra és nagyobb méretű pogácsa szaggatóval páros számú karikát szaggatunk. Előmelegített sütőben kb. 200-180 fokon halvány színűre sütjük. Mikor kihűlt házi barack, szilva vagy egyéb lekvárral összeragasztjuk. Egy edényben 2 tábla jó minőségű, magas kakaó tartalmú csokoládét pici tej, margarin segítségével felolvasztunk (én egy pici rum aromával is meg szoktam bolondítani:-)))). Az ishlerek tetejét beborítjuk vele (bőven, hogy az oldalára is jusson) és már kész is! Lehet persze díszíteni is, mi most a tél jegyében hópehellyel cifráztuk. Lezárt dobozban és hűtőben sokáig elmarad (mondjuk nincs róla tapasztalat, mert sokkal hamarabb elfogy:-)))



2013. január 28., hétfő

Király jelmez

Ez a királyi palást és korona nem farsangra készült ugyan, hanem a karácsonyi betlehemes játékra, de szerintem jelmezbálban is megállja a helyét. 

Mivel csak egy éjszakám volt a jelmez elkészítésére így a legegyszerűbb módját választottam. A korona alapját egy Burger Kingből megmaradt papír korona szolgáltatta. Ezt borítottam be vastag arany színű csomagolóval (Buttler- csomagolásra szerintem a vastagsága és merevsége miatt nem alkalmas, de kreatívkodásra kiváló:-))), díszítettem fehér hópelyhekkel és türkiz pöttyökkel, cseppekkel.






A palástnak türkiz selymet vásároltam. A téglalap formát át sem szabtam, csak a felső részére arany farkasfogat rögzítettem, amely a nyakban történő megkötést is szolgálja. A vállaknál picit bevettem, hogy ne csússzon le és ettől lett olyan palást szerű. Arany flitterekkel díszítettem.
Az aljára fehér prémet szántam, de sajnos már nem volt időm a beszerzésére, így zsenília dróttal pótoltam, ami nem túl szép, de viszont praktikus lett, mert így tartást adott a palástnak (ettől még az a prém oda kívánkozik:-))))

Szóval ez tényleg igazi roham jelmez, egy éjszakás munka. De a gyerkőc gyönyörű volt benne, kihangsúlyozta a csodálatos kék szemeit:-))))

2013. január 26., szombat

Bohóc újrahasznosított üditős dobozból

Kiürült egy paradicsom italos doboz és több funkciós bohóc formájában született újjá.


Először is úgy 1/3 résznél levágtam a dobozt és tisztára mostam. 

Kívülről mintás papírral borítottam. Majd szemet, szájat, orrot ragasztottam az arcára. A szemében található szívecske milton kapocs, az orra pedig egy felezett préselt papírgolyó pirosra festve.

A haját fonalból készítettem. (Itt még látszik a könnycseppeknél a ragasztó, de ez később eltűnt:-))) Zsenília dróttal akasztót tettem rá. Így például terem is díszíthető vele, ha kellően sokat készítünk belőle. De kiválóan alkalmas felakasztva játékra is pl.: aki a ping-pong labdával beletalál ajándékot kap.

De a belsejében édességet is tarthatunk. Az italos karton elég erős és a zsenília drót is, hogy kisebb súlyt kibírjon.





2013. január 25., péntek

Hópelyhes képességfejlesztő játékok

Kifejezetten nehéz játékokat készítettem hópelyhek felhasználásával. Fejleszti a koncentrációs készséget, a monotónia tűrést, a rövidtávú vizuális memóriát. 





1.) A monotóniatűrés fejlesztéséhez egy A/4-es lapot teleraktam azonos hópelyhekkel. Néhány eltérőt közé csempésztem. A gyereknek meg kell találnia azt a néhány oda nem illő pelyhet.

 
2.) Koncentráció fejlesztéséhez szintén egy A/4-es oldalon hópelyhek sorakoznak, de ezek most különbözőek. A gyereknek a lap tetején megjelölt hópelyhet kell megtalálnia és kékre színeznie.


3.) Vizuális memória fejlesztése. 2 x 9 különböző hópelyhet készítettem kartonlapra. Letettem a gyerek elé 5 különböző hópelyhet, majd lefordítottam őket. A kezébe adtam a másik kupacot (5 ugyanolyan hópelyhet) és a gyereknek emlékezetből rá kellett helyeznie a lefordított kartonra a megfelelő formájú hópelyheket. Ezt lehet úgy nehezíteni, ha 6,7 stb. hópehellyel játsszuk vagy nem csak a lefordított hópelyheket adjuk a kezébe, hanem az összeset. Játszottunk olyat is, hogy csak 1 lapot fordítottam le és azt kellett kitalálni, vagy két hópelyhet felcseréltem és rá kellett jönnie mi változott a sorban.






Ez a játék egyébként már elég jól megy az iskola előtt álló gyerekeknek, ha különböző képekkel (cica, labda, vödör, virág, autó stb.) játsszuk. Ilyenkor 10-en felüli ábrát is képesek megjegyezni, de ennél a játéknál a hópelyhek alakja miatt még kihívást jelenthet a feladat.




 



2013. január 24., csütörtök

Téli képességfejlesztő feladatlapok

Ez a vidám téli foglalkoztató még a tavalyi télen készült, de kicsit "leporolva" idén is aktuális lehet:-)))






Található ebben a kis csomagban számolós feladat.


A mellékelt mintaíven kell megszámolni, melyik formából mennyi található, majd a felső lapon számmal (a kisebbeknek pöttyökkel) leírni.

Egész-rész viszonyára épülő feladat. A feldarabolt mintákat kell az egész formához húzni, de közben a színt is egyeztetni kell. 

 

Memória, rövid távú emlékezet fejlesztéséhez feladat. 7 ábra van egymás után, majd letakarjuk őket. Ehhez kapcsolódó kérdéseket teszünk fel, pl.: Mi volt a fenyőfa jobb oldalán? A 4. ábra a nyalóka volt? stb.






Sorminta készítése. Mivel az ábrák elég bonyolultak, ezért nem rajzolni kell, hanem egy mintaívről kivágni (körbevágni) a soron következő elemet és beragasztani.


Logikai feladat. Egy csoportba három ábra tartozik. Színezd úgy ki őket, hogy mindegyik csoport más legyen. Három színt használhatsz. Egy ábra csak egy színű lehet, de csoporton belül, lehet kettő vagy három azonos színű ábra is. Hány különböző csoportot tudsz alkotni?




A kedvenc figyelemfejlesztő feladatunk a gyerekkel a "Végezd el az ábrák szerinti cselekvéseket!" c. Itt sorban vannak a formák és mindegyikhez egy cselekvés kapcsolható: hóember = tapsolás, csizma = dobbantás, nyalóka = füttyentés stb. Ha már nagyon rutinosak vagyunk, lehet időre is játszani:-)))




Levezetésnek egy rénszarvas készítős, színezős feladat. A számok szerint kell kiszínezni, majd kivágni és  kapoccsal mozgathatóvá tenni Rudolfot.





2013. január 23., szerda

Hóember figyelemfejlesztő játék

Ezen a lapon két aranyos figyelemfejlesztő feladatot lehet hóemberek segítségével megoldani.



A felső sorban ki kell egészíteni a hóembereket olyanra, mint az első.


Az alsó sorban be kell karikázni, hogy miben nem egyeznek a hóemberek az elsővel.








2013. január 22., kedd

Hóember matek

Két aranyos számolós feladatlapot készítettem hóemberek segítségével.







Az egyik lapon az összeadást lehet gyakorolni, a másik lapon pedig a kivonást tízes számkörben. 



Az összeadásnál én feltüntettem a számok felcserélhetőségét is. Tehát: 3+4=7, de a 4+3=7. Mi csak összehúztuk a kalapokat a hozzájuk tartozó hóemberrel (mert mindig időszűkében vagyunk), de ki is lehet a gyerekkel vágni és a megfelelő helyre ragasztani.



2013. január 20., vasárnap

Síelő gyerekek

Pár síelő kisgyerek a nappaliban:-)


Készültek: jégkrém pálcika, gyerek sablon, fogpiszkáló felhasználásával.



Nagyobb gyerekek önmagukat is lerajzolhatják és felöltöztethetik. Akár egy osztálynyi síelő gyereket is készíthetünk:-))) Ötlet innen: La classe della maestra Valentina