2011. augusztus 5., péntek

Nyári projekt 3. avagy kőarcok-kőharcok

Ha nyár, akkor patak! Ha patak, akkor kövek. Ha kövek, akkor gyűjtünk belőlük nyár végére több kilót. Na persze nem csak úgy hűbele-Balázs módra. A köveknek funkciójuk van. Ezek laposak, azok gömbölyűek, ezek fényesek, azok színesek, ezek kicsik, azok nagyok…de a lényeg, hogy mindegyikük jó lesz valamire. Idén két játék is készült a kövekből.
Kőarcok
Haj és arckifejezés alapján megkeresni a táblán elfoglalt helyüket. Illetve a felfordított kártya alapján ki tudja gyorsabban levenni a tábláról a megfelelő kőpofát! (logikai, koncentrációs készség fejlesztésében eredményesen használható)


Kőharcok
Ez a játék a százas számkörben a számkép felismerést teszi lehetővé és persze az győz, aki gyorsabb, így több kártyát tud megszerezni. Kezdetben mi úgy játszottuk, hogy felfordítottuk a számkártyát, majd a gyerek hangosan elmondta melyik kettő számot fedezi fel rajta (vigyázni kell, hogy a sorrendiséget ne cserélje fel pl. 34 esetén 3 és 4 nem pedig 4 és 3), majd összeolvasta őket (34: tehát három és négy, vagyis harmincnégy) és csak utána versenyeztünk ki rakja ki gyorsabban a kövekkel. Ha már nagyon jól megy a számok felismerése és összeolvasása, akkor elég felfordítani a számkártyát és már lehet is tenni kövekből. 
 












Itt ajánlanám figyelmetekbe, egyik nagy kedvencünk Marék Veronika: Kavicsmese c. könyvét. Amelyből kiderül, hogy minden kavics jó valamire. A végén a kis fekete kő lesz a legboldogabb.



1 megjegyzés:

Ági írta...

Köszönöm a remek ötletet. Eddig csak betűket festettünk kavicsra, most aztán számokat is fogunk. És a könyvet is beszerzem.
Üdv,

Ágnes