2012. december 29., szombat

Programajánló-színház gyerekeknek

Pettson és Findus - Bábszínház


Nemcsak a gyerek, de mi szülők is nagy Pettson és Findus rajongók vagyunk. A zseniális svéd író és grafikus számtalan könyvét olvastuk, ahol egyaránt élveztük a humoros párbeszédeket és mókás rajzokat. Sven Nordqvist zseniális karaktereket hozott létre Pettson az öregember alakjától kezdve a Findus zöldborsóról elnevezett bohó macskán és az örökké kávézó tyúkokon át a mindenhol felbukkanó Muklákig. Nagy várakozással tekintettünk a bábszínházi előadás elé, annak ellenére, hogy természetesen egy könyvet sem a színház, sem a film nem adhat vissza. És igen meg kellett állapítanunk nagyon messze került az előadás az eredeti műtől. A két legzavaróbb elem számunkra mégis a belopott szerelmi szál (abszolút feleslegesen) és Pettson kora (eredetileg öreg ember, itt viszont egy fiatal színész játszotta, akit nem is próbáltak időssé maszkírozni) volt. 

Bárány Boldizsár - Radnóti Színház
(Szabó Magda verses meséje alapján) 


Nem ismertük a művet a színházi előadás előtt, így kicsit vakválasztás volt, de rögtön szívünkbe zártuk. Mind a színészek fantasztikus játéka, mind Szabó Magda gyönyörű nyelvezete hozzájárult, hogy egy különleges élménnyel legyünk gazdagabbak. (A gyermek azonnal meg szerette volna szerezni könyvben is, de már a Jézuska gondoskodott róla, hogy a fa alatt rá leljen:-)))

Hang - villa titka - Centrál Színház


Kedves interaktív színházi előadás, ahol a gyerekek alakítják a történet folyását. El lehet lopni a hangokat? Milyen lenne a világ hangok nélkül? Milyen egy kutya, ha macska hangja van, vagy szirénázik, mint a mentőautó? Sikerül-e legyőzni a gonosz Akusztikuszt? Vajon a csapóajtó vagy a kötélhágcsó a jó választás?

Rumini - Magyar Színház
 
 
Számunkra nagyon nagy csalódás volt. Na, nem mintha a színészek, a díszlet, jelmez és a színház, úgy összességében nem tett volna meg mindent a sikerért. De megtettek! Nekünk mégsem tetszett. Mert a könyv sokkal, de sokkal nagyobb élményt nyújtott. Talán nagyon kamaszos, haverkodós akart lenni a darab hangvétele és ez nem jött be, talán élénk volt a kép, amely bennünk élt az olvasás folytán a képzeletünkben és a kettő nem képezett összhangot. Ettől függetlenül továbbra is Rumini rajongók vagyunk, csak maradunk a könyvnél:-)))
 
Pöttyös Panni az iskolában - Thália Színház
 
 
Nagyon bájos darab a múltból, amely szerintem nem csak gyermekeinknél, hanem nálunk szülőknél is sláger lehet. Itt is nagyon eltértek az eredetei Szepes Mária műtől, viszont  kedvesen,gyengéden és hihetetlen humorral porolták le a régi történetet. Bozsik Yvett rendezéseit, amúgy is kedveljük és most újfent nem okozott csalódást. Jóízűen nevettünk (néha könnyesen) a gyerekkel együtt, aki csak azért elégedetlenkedett, hogy már vége is az előadásnak:-))))

Sötétben látó tündér - Örkény Színház
 

A könyvet már többször elolvastuk, mielőtt a színházba ellátogattunk volna. A magyar népesei elemekből összeollózott történet, egy kedves kerek egészet tesz ki, amely megbabonáz gyermeket, felnőttet egyaránt. Pogány Judit színészi játéka pedig egészen kiváló magasságokba repíti a darabot. Nálunk abszolút ez viszi el a pálmát az idén látott előadások közül. 
 
Diótörő - Magyar Állami Operaház
 
 
Klasszikus előadás, gyönyörű díszlettel, jelmezzel a lenyűgöző Operaházban. Klasszikus, és ezt fontos kihangsúlyozni. Három felvonás, két szünettel, elképesztő szóló és kartáncokkal. Hihetetlen élmény, minden művészetet kedvelő gyermek és felnőtt számára. Kicsit nehéz a gyerekek számára, leginkább a hosszúsága miatt, de a kultúrához szoktatott kicsiknek igazi élmény, mert már a hely atmoszférája is hatással van rájuk.De semmiképpen nem ezzel kezdeném egy gyermek színházi kiművelését. Nem árt ha már előtte látott rövidebb zenés, táncos (esetleg balett) előadásokat és esetleg az Operaházban is tett már korábban látogatást. 


Pár bosszantó momentum a fenti színházlátogatások alkalmával. 
 
1.) Lehetetlenség, hogy egy gyermek ne bírjon ki 1 órát (szünetig vagy az előadás végéig) evés, ivás nélkül!!! A nézőtér 75 %-a tömi, itatja a gyerekét előadás közben. Ez azon kívül, hogy rém idegesítő, mert zajjal jár (zacskó csörgés, palack pattanás, - nem azt kérem a másikat..., - leesett a perecem...) még szemetet is termel. És persze nyilván takarítják a színházakat, mégsem kellene teljesen leharcolni a nézőteret egy délelőtti előadás alatt!!!

2.) Ne hozzuk el olyan darabra a gyerekünket, amely nem felel meg az életkorának vagy leginkább az érettségének. Mert vagy unni fogja (leginkább az idősebbek-ezért beszélni kezdenek)vagy nem érti (leginkább a kisebbek-ezért folyamatosan kérdezősködnek, beleszólnak, félre értenek), esetleg megijednek és elsírják magukat (szintén a kisebbek). Nem csak a többi gyereket és szüleiket akadályozzuk az élmény befogadásában, hanem a sajátunknak sem teszünk túl jót vele.

3.) Ha lehet otthon meséljük el miről fog szólni a darab, ki kicsoda lesz a színpadon, hol játszódnak a jelenetek. Mindez a nézőtéren előadás közben borzasztóan kiábrándító:-(((

 Nincsenek megjegyzések: