2012. november 9., péntek

Környezetismereti foglalkozás a Naplás-tónál

Az óvodánkban ebben az évben elindítottak egy projektet, aminek az lenne a lényege, hogy a gyerekek évszakonként megfigyeljék ugyanazt a természeti területet. A hely közelsége és természetvédelmi jelentősége miatt a választás a Naplás tóra és környékére esett. Az aktuális pénteki kirándulás előtt elkezdtem beszélgetni a gyerekkel erről a területről és rögtön kiderült számomra, hogy hiába voltunk már párszor ott kirándulni (még biciklivel is), nem sokra emlékszik. Ezért gondoltam nem árt némi ismeretbővítés, a szűk környezetünkről:-))) Nem beszélve arról, hogy még háromszor meg fogják látogatni a mai napon kívül, így érdemes lenne egy olyan kis megfigyelési naplót összeállítani, amely új információk mellett különböző feladatokat is ró a gyermekre.


A napló tartalmazza a Naplás-tó, a láprét, a Szilas patak és a Cinkotai erdő növény és állatvilágának, kialakulásának rövid történetét.Ezekhez játékok, feladatok kapcsolódnak, hogy a nehéz információk is megjegyezhetővé váljanak a gyerek számára.

A természetvédelmi terület fogalmának magyarázatakor ki kell választani a feltüntetett táblák közül a természetvédelmi területet jelölőt, ugyanúgy a turista jeleknél is.
A terület jellegzetes fáinak ismertetése után hagytunk helyet, hogy a kirándulások alkalmával lehessen róluk levelet gyűjteni.

 
A különböző fákat különböző dolgokra lehet felhasználni.Ti tudtátok, hogy a fenyő rügyeinek, ágainak főzete jó a lábizzadásra? 
A Naplás tavat a Szilas patak táplálja (hivatalosan a Szilas patak árvízvédelmi víztározója). De patakot lehet készíteni fonalból, műanyag pattanós csomagolóból (a hivatalos nevét nem ismerem), számolópálcikából és még nevet is lehet adni nekik. Így lett rögtön három saját patakunk:-))) 
Aztán persze felbukkannak a naplóban a védett növények és a jellemző állatvilág.
Lehet lábnyomokat keresgetni a papíron és a természetben is.Megtekinteni az őz agancsának növekedését (ebből olvasható le, milyen idős Bambi:-))). Két közmondást sem hagyhattunk ki:
Szelíd, mint az ......Ravasz, mint a ......

 
Aztán lerajzoltuk, hogy az itt előforduló farkasalmalepke, melyik 3 élőlényről kapta a nevét.
És nyilván az is magyarázatra szorult, hogy mi az a WWF és milyen állat a jelképe (mert a Naplás-tónál honos mocsári teknős megfigyelését végzik Magyarországon).
A fekete harkálynál egy elég humoros képsort kellett számokkal a megfelelő sorrendbe tenni.
Az egerészölyv elhullott tollát pedig gyűjtjük, hiszen a 2012-es év ennek a ragadozó madárnak az éve!


Aztán persze szót ejtettünk arról is mit nem szabad tenni a Naplás-tó és környékén és mi az amit a tiltás ellenére mégis tesznek az emberek.

 
Érdekességként belevettük a geoládát is a naplóba, amelyből kettő is található a környéken.Ennek kapcsán érintettük az erdőben leselkedő veszélyeket, elsősorban a kullancsot.
És tükröztük is a nem éppen kedves állatkát.

 

Mivel ősz van és erdőben járunk érdemes egy kis részt a gombáknak is szentelni. Különösen tekintettel a mérgező gombákra! De gombát hajtogatni is lehet:-)))

 
A naplóban még hagytunk helyet rajzoknak is: "Ilyennek láttam a Naplás tavat és környékét ősszel, tavasszal...stb." Természetesen újra és újra elő lehet majd venni és bővíthető, akár új játékokkal, akár újabb ismeretekkel.

Az ovis kirándulásra való tekintettel gyorsan összedobtam még egy kis vajas kekszet a gyerekeknek, hogy legyen mit a hátizsákba pakolni. Ősz lévén jellegzetes állatpárt választottam hozzá:-)))


Itt még szem nélkül.


Kissé guvadó szemekkel:-)))Aztán átmentünk teljesen őrültbe és készültek zöld, piros szemű példányok is:-)))Nincsenek megjegyzések: