2014. január 21., kedd

Könyvajánló/Szegedi Katalin: Lenka és Palkó

Szegedi Katalin: Lenka     -      Szegedi Katalin: Palkó
(Csimota Kiadó)                                             (Csimota Kiadó) 


Szegedi Katalin,- aki elsősorban illusztrátori munkásságáról ismert- két nagyon kedves történetet farigcsált. Az egyik egy duci, vörös hajú kislányról, Lenkáról, a másik egy szemüveges, ügyetlen mozgású kisfiúról, Palkóról szól.  A könyv gyermek nyelven beszél a toleranciáról, mások elfogadásáról. Arra nevel, hogy mindenkiben benne van a csoda, csak fel kell ismerni (Lenka gyönyörűen rajzol, Palkó falja a könyveket). És természetesen megjósolható, hogy a két, különböző okokból a gyermektársadalom perifériájára szorult emberke egymásra talál. És ha már egymásra találnak, akkor barátok is lesznek. Ha pedig már nincsenek egyedül, akkor könnyebb a többi gyermek gonoszságát is elviselni. És ők észreveszik azt is a másikban, amit a többiek nem. 
"Nyomban hozzá is fogott a rajzoláshoz, egyre több színes és fehér rajz népesítette be a fekete aszfaltot.Lenka annyira belemerült a munkába, hogy észre sem vette, amikor a rolleres kisfiú megállt a háta mögött."
"Lenka becsukta az ablakot, és végre lerúgta magáról az átázott cipőt. Belekucorodott a nagy, öblös fotelba, maga alá húzta didergő lábát, és miközben hosszan szürcsölgette félig kihűlt kakaóját, várni kezdte a holnapot." 
Mindezt Szegedi Katalin finom, elegáns stílusában tálalva. Nem kioktatós, szájba rágós módon, hanem a gyermeki érzékenységre, fogékonyságra alapozva. Az olvasóra, hallgatóra bízza a konklúzió levonását is. És ezt meg is teszik a gyerekek. Van aki azonosul (saját kirekesztettsége révén) a szereplőkkel, van aki pedig ezáltal figyel fel a környezetében zajló hasonló jelenségekre. Előbbieknek segít a tovább lépésben , utóbbiaknak pedig, hogy tegyenek ellene valamit. 
"Azért mégis volt valami, amiben legelső tudott lenni. A kidobósban. Mindig őt dobták ki elsőnek."

"Palkónak széles mosolyra húzódott a szája, és miközben lassan szürcsölte forró levesét, várni kezdte a holnapot."

Jó beszélgetni a könyvről, összebújva a takaró alatt hosszú téli estéken.
A könyvek illusztrálását természetesen maga az írónő ejtette meg. Egy kis érdekesség a történethez, hogy Lenkát saját magáról mintázta. És aki találkozik vele személyesen, az fel is ismeri benne a gyönyörűen rajzoló, bájos, vöröshajú kislányt.

A könyveket 5 éves kortól ajánlom. (Kisiskolás korban önálló olvasásra is alkalmas.) Árkategória: 2.000,-Ft körül.
 

Nincsenek megjegyzések: