2014. február 3., hétfő

Összeadás-Kivonás 20-as számkör

Ki hol lakik ?- játék a 20-as számkörben való számolás gyakorlására
A4-es lapon készítettem egy házat, amelynek 9 ablaka van.Minden lakásban más kisgyerek lakik. A lakás számát az ablakban lévő virágcserépre írtam. A feladat: kitalálni melyik gyerek hol lakik.
1. játék:
A gyerekfejek hátoldalára összeadás-kivonás került a 20-as számkörben. Az eredmény adja meg a lakás számát. 
2. játék
Kicsit bonyolítottuk a feladatot. Húzunk egy gyerekfejet és hozzá egy cetlit. A papírcsíkon lévő szöveges feladvány megoldása adja meg a lakás számát.


 
Nekünk pl. ilyen feladványok voltak a papír csíkokon:
Ha a 10-hez hozzáadsz ugyanannyit, mint amennyit elveszel a 20-ból engem kapsz. Hol lakok én?
29-ből elveszed a második számjegyét, megkapsz engem. Hol lakok én?
Kétjegyű, páratlan számú lakásban lakok. A számjegyeim összege 4. Hol lakok én?

Építsünk várost!- játék a 20-as számkörben való számolás gyakorlására
Házakat készítettem. Mindegyiken van házszám. Hozzá külön tetőket, matematikai példákkal. Egy házikóhoz több tető is tartozhat, de előfordul, hogy egyikhez sem illeszkedik (vagy a nagysága vagy az összege nem egyezik). Először felépítjük a várost: Tedd a házakat csökkenő/ vagy növekvő sorrendbe! (Lehet páros és páratlan oldalt is készíteni) Ha kész az utca, keresd meg a hozzájuk tartozó tetőket! Számházikó- játék a 20-as számkörben való számolás gyakorlására
Készítsük el az alábbi számházikót. Az egyszámjegyű és a kétszámjegyű számokat külön színnel jelöljük, illetve célszerű a 10-nek is egy külön színt használni.Én a páros és páratlan számokat is színekkel jelöltem (piros-kék, mint a matematika könyvükben).Most már csak számolni kell! 
Pl.: 8+9 Ráteszi a bal mutatóujját a 8-as számra, a jobb mutatóujjával pedig leszámolja a 9-et. 
Természetesen használhatunk jelölésre korongot, társasjáték bábut, gombot, babszemet, pénzérmét, legó kockát stb.Otthonra készülhet A4-es méretben is, de én akkorát készítettem, hogy beleférjen a tolltartóba.

Golyós számoló- játék a 20-as számkörben való számolás gyakorlására
Ehhez 3 gyurmadarabra, 3 hurkapálcikára(saslik pálcika) és 1-1 csomag nagy, közepes, kicsi fa golyóra lesz szükség. Először a kicsi és a nagy golyókat használjuk. Megegyezünk abban, hogy a nagy fa golyó 10-et ér, a kicsik pedig 1-et.Különböző példákat mondunk , amelyet a gyermek kirak, majd lerajzolja a füzetbe.


Mi a számkártyákat is felhasználtuk.Később ha ez már jól megy a középső méretű golyót 5-nek lehet használni. Később pedig a 100-as számkörben a különböző méretek a helyi értékek (100-as, 10-es, 1-es)jelölésére használhatók.


2 megjegyzés:

sucika írta...

Ezek nagyon szuper ötletek. Engedelmeddel vittem és a következő tanévben hasznosítom. (De talán még az ideiben is.) Köszi. :)))

Apróságok írta...

Megköszönöm, örülök, hogy elnyerte a tetszésed!:-)))