2013. január 3., csütörtök

Logikai készlet és játékai

A logikai készletet bizonyára mindenki ismeri. Az iskolában is sokat forgatják a gyerekek, de mi itthon Örs kicsi kora óta használjuk. Érdekes és szórakoztató feladatokat lehet játszani a segítségével, amely a logikai készség fejlesztését szolgálja.


Csoportosítás (halmazelmélet):

- Hány csoportot tudsz alkotni belőlük? Az azonos csoportba tartozók, milyen tulajdonság alapján kerültek  egy csoportba? 






- Bal oldalra tegyük a sárgákat, jobbra a kicsiket. Van olyan elem, amelyik mindkét csoportba megfelel? Akkor ezeket tegyük középre. 

Készíthet ő csoportokat, és nekünk kell kitalálni mi alapján válogatta szét vagy fordítva, mi szelektálunk és ő mondja meg a szabályt.

Forma kirakása minta alapján:

- Másold le azt az alakzatot, amit én készítettem! Forma állandóság megtartása. Figyelem, koncentráció fejlesztés,irányok, alakzatok helyes felismerése, leképezése, diszlexia prevenció.





Igaz-hamis játék:

Kirakunk magunk elé a logikai készlet elemeiből pár darabot. Állításokat mondunk az elemekre vonatkozóan. A gyermeknek el kell döntenie igaz vagy hamis, amit mondtunk.
- Minden elem sárga, minden elem lyukas, van köztük kicsi, van köztük háromszög stb.

Cserélhetünk is. Ő rak ki elemeket és ő mond állításokat, mi pedig eldöntjük, igaz vagy hamis

Sorozat készítés:

A szemben ülő játékosok előtt 1-1 logikai készlet van. A kezdő játékos letesz egy szabadon választott elemet a saját készletéből az asztal közepére. A játékos társ az előre megegyezett szabály szerint folytatja a sort. Addig rakosgatnak felváltva, míg valakinek elfogynak az elemei vagy el nem rontja. A szabály lehet például: a következő elem csak 1 tulajdonságában szabad, hogy megváltozzon. 





Melyik elemre gondoltam?

3 doboz logikai készlettel játsszuk. A szemben ülő játékosok előtt van egy négyzethálós papír (5x5) és erre pakolják fel tetszés szerint az elemeket. A harmadik készletből húznak egy elemet, úgy hogy a szemben ülő ne lássa, milyen elemet választott. Felváltva segítik egymást a játékosok a választott elem megtalálásában. 
A játékos: - Amit én választottam az biztosan nem kör. (Ekkor a B játékos leszedi a lapjáról az összes kört.)
B játékos: - Amit én választottam az biztosan nem kicsi. (Ekkor az A játékos leszedi lapjáról az összes kicsi elemet.) 
Mindezt addig folytatják, míg ki nem találják milyen elemet választott a játékos társ.







Természetesen még számos változat elképzelhető a logikai készlet felhasználására. Nagyon jól fejleszti a gyermek logikus és következetes gondolkodását, kreativitását, ha a kezdeményezés az ő kezébe kerül és ő találhat ki a saját szabályrendszere szerint játékot az elemekkel.





Nincsenek megjegyzések: