2012. május 4., péntek

Tábortűz a nappaliban

Az idősebb generáció biztosan emlékszik a táborokban töltött nyarakra és az elengedhetetlen tábortüzekre. Itt köttettek az első életre szóló barátságok, szerelmek, itt vitáztunk órákat az élet fontos dolgairól és szőttük a világmegváltó terveket. A tűz lobogása, a bortól, forróságtól kipirult arcok és a hajnali tűztánc évtizedekkel később is megdobogtatja az ember szívét. Furcsa, hogy vannak a világban olyan apró rezdülések, amelyek függetlenül tértől és időtől, mindenkinek ugyanazt jelentik.Nekünk itt a Kárpát-medencében, dédszüleinknek a tengerentúlon és gyermekinknek napjainkban.Igen, ők is szeretik az esti tűzgyújtási ceremóniát, a sütögetést, főzőcskézést és a hamvadó tűz melletti üldögélést, meghitt beszélgetést.De sajnos nincs mindennap idő és lehetőség erre a ceremóniára, így picit csalunk és játszunk:-)))

Ez az otthoni tábortüzünk, ami teljesen veszélytelen.Az elkészítése egyszerű és gyors.Közben megbeszélhetjük a gyermekkel a tűzgyújtás szabályait, fortélyait vagy aktuálisan, hogy miért van tűzgyújtási tilalom az erdőben a nagy szárazságok idején.

 A tűzrakó hely: zöld filc középen szürke filcrátéttel.



A fahasábok wc papír és papírtörlő gurigából készültek. Barna és mustár sárga filccel lettek bevonva. A befőttes gumi csak díszítő célt szolgál. A mustár sárga filcre alkoholos tollal még évgyűrűk is rajzolhatók.


A gyufásdobozhoz egy igazi közepes méretű gyufásdobozt vontam be sárga és barna filc anyaggal. Kis láng díszítés került a tetejére.A gyufaszálak feje helyére saját készítésű piros vég került.

A lángot narancssárga és piros filcből készítettem.Két háromágú lángot varrtam össze és a középső lángnyelveket egymásba bújtattam, így van egy kis tartásuk.
 

A tábortűzhöz persze süthető étel is szükséges. A halacskák kék filcből készültek, flitter és gomb díszítéssel. Közepén egyszerűen nyársra szúrtam egy hurkapálcával.

A tábortűz szettünket még ki szoktuk egészíteni összegyűrt újságpapírral. Úgy már majdnem olyan, mint az igazi:-)))

Szerepjátékok kiváló kelléke lehet. Nálunk nagy siker. Mikor átjönnek a kisfiam barátai játszani gyakran előkerül. Ma éppen táboroznak, holnap felfedező túrán vannak vagy épp szafari kiránduláson vesznek részt, amelynek ugye elengedhetetlen kelléke egy jó kis tábortűz.Sokszor kérik, hogy vigyük be az óvodába, ilyenkor egész délelőtt képesek evvel játszani.Vannak örök dolgok, és ez jó!

 





Nincsenek megjegyzések: