2014. február 5., szerda

20-as számkör gyakorlás

Hoztam két újabb játékot, amelyen keresztül észrevétlenül lehet gyakorolni a 20-as számkörön belüli számolást.

Dobókockás játék: 
Nem kell hozzá más csak egy A4-es papír, 3 db különböző színű dobókocka.


 
A papírlapra szándékosan írtam fel az 1-es, 2-es, 19-es, 20-as számot. Vajon észreveszi-e a gyerek, hogy mely számokat nem lehet kidobni és meg tudja-e indokolni miért nem?!
Mi először megtippeltük, melyik számot fogjuk a legtöbbször kidobni, majd dobálni kezdtünk. A színek sorrendjében írjuk fel (adjuk össze)a számokat az eredmények alá. A képen látható dobás a 13-as alá kerül így:6+1+6=13. Összesen 20-at dobtunk (nekünk annyi sor fért el kényelmesen). Aztán megbeszéltük jól tippeltünk-e:-) Végül azokat a számokat, amelyeket többször kidobtunk, szintén megvizsgáltuk hányféleképpen jött ki a fenti eredmény.
 
Számolórúd-építős játék:
Ehhez szükséges A4-es lap, amelyre különböző formákat rajzolunk fel, oly módon, hogy a számolórúd készlet legkisebb, 1 egységet érő, fehér kockájával szőnyegezni lehessen. A piros  téglalapba a tippet írtuk, a zöldbe pedig a számolás eredményét. A formákat megjelöljük az ABC betűivel és készítettünk egy táblázatot, amelyben a különböző színek a különböző nagyságú számolórudaknak felelnek meg. Megpróbáltuk irakni ugyanazt kettessel, hármassal stb. Pont, mint amikor játékpénzzel manipulálunk és a 16 Ft-ot kell 1,2,5,10 Ft-sal kiraknunk.
 




 
Pl. a fenti képen az A) formát kirakhatjuk, 11 db fehér kockával, de 1 db 5-ös rúddal, 1db 2-es rúddal és 1 db 4-sel is.
 
Mindkét játékkal szemléltetően lehet gyakorolni a számok bontását a 20-as számkörön belül.

Nincsenek megjegyzések: