2012. március 12., hétfő

Hangmemori Findusszal és Sziszegő számolás

Igazából mindkét játék még a tavalyi évben készült, de azóta is szívesen használjuk. Most, hogy a gyermek kényszerszabadságon van otthon (némi megbetegedésből kifolyólag) különösen előtérbe kerültek. Már csak azért is mert kifejezetten csendes, nyugodt játékok:-))))

Hang memória Findusszal

Ehhez a játékhoz szükséges néhány üres, kis méretű gyufásdoboz. Mi 16 db-ot használtunk fel. 


 Az aljukat és a tetejüket Findusz képpel fedtük. A gyufásdobozba páronként különböző dolgokat töltöttünk.


 Rizst, babot, gombot, pénz érmét, lenmagot, citrompótló tablettát, gyufát, tésztát tettünk a dobozokba.


Aztán becsuktuk a dobozkákat és már játszottunk is. Felemeltünk két dobozt, ha egyezett a hangjuk, meg volt a pár. Ha nem ugyanúgy zörgött akkor visszatettük és folytattuk felváltva a keresgélést. Az győzött, akinek több párt sikerült összegyűjtenie. Mi nem ragasztottuk be a gyufásdobozokat, hogy ellenőrizni tudjuk, ha bizonytalanok voltunk a zörejekben. De ennek meg van az a veszélye, hogy véletlenül lefordítva nyitjuk ki:-))) és a tartalma szét szalad a szőnyegen (nálunk a lenmag rendszeresen:-))).

A másik egy összetett számolós játék, főleg olyan gyerkőcöknek való, akik szeretik a matematikát és viszonylag könnyedén, gyorsan elboldogulnak a tízes számkörön belül. 

Sziszegő számolás

Én 4 lapot készítettem hozzá (így négyen is játszhatjuk). A kígyó teste szelvényekből van, amelyen 1-től 10-ig találhatók a számok (némelyikből több is van). 


Látható, hogy a szelvények nagysága és formája sem egyforma. 


Majd a szelvényeket több példányban is elkészítettem, de most a számokat másképpen tüntettem fel rajtuk.


Dominó alakzatban, ujjakon, összeadással, római számmal. Majd lefordítottuk a szelvényeket. 


Felváltva húztunk. És a felvett szelvényt rá kellett helyezni a kígyó megfelelő részére (nem csak a szám szerinti megfelelésre, hanem a szelvény formájára is figyelni kellett). Ha valaki olyat húzott, ami már fedve volt, akkor azt középre bedobta a dobozkába. Az nyert aki elsőnek rakta ki a kígyóját. Én le is lamináltam, hogy tartósabb legyen a játék.


2 megjegyzés:

sucika írta...

Nagyon jó ez a két ötlet, ha megengeded, én is kipróbálom az osztályomban.

Apróságok írta...

Örülök, hogy tetszik és természetesen megtiszteltetés ha használod!