2012. január 3., kedd

Az a régi, rongyos szakácskönyv

Minden családban van egy nagymama, keresztmama, nagynéni, aki a világ legfinomabb süteményeit tudja elkészíteni. És van neki egy régi, rongyos szakácskönyve a saját receptjeivel, amire mindig sok a jelentkező, hogy ki szeretné megőrizni a jövő nemzedéke számára. Nálunk a dédi volt ez a csodálatos lény, de sajnos a barna, elnyűtt szakácskönyv a gömbölyű kis betűivel már elveszett. Csak pár receptet őrzött meg az emlékezett.Ennek a finom, pikáns sajtos perecnek története van. Minden évben csak kétszer készítette a dédi, pedig mindig szinte azonnal elfogyott. Ez a két alkalom a Húsvét és a Karácsony volt. Valami furcsa, megmagyarázhatatlan módon a nagyi, az anyu, a keresztanya és már én is, csak ezeken az ünnepeken készítem. Néha feltámad bennem a vágy, hogy neki vessem magam egy szimpla hétköznapon, de aztán újra - és újra megfutamodom. És már készül a saját, barna szakácskönyvem, apró gyöngy betűkkel…


Sajtos Perec

28 dkg liszt
14 dkg margarin
14 dkg ementáli sajt reszelve
1/2 sütőpor
1 dl tejföl
reszelt trappista (szóráshoz)

A hozzávalókat összegyúrjuk. 2 órát pihentetjük hűtőben (de ha előző estétől alszik a hidegen, sem sértődik meg:-))Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd perec szaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, reszelt trappistával megszórjuk. Előmelegített, forró sütőben, arany színűre sütjük. Érdemes dupla adagot készíteni, mert a fentiek csak a kóstoláshoz elegendőek:-)))


Nincsenek megjegyzések: