2012. március 20., kedd

Hol laknak az állatok?- Logikai játék kicsiknek.

Egyszerűen elkészíthető és változatosan felhasználható logikai játék. 

Szükségünk van hozzá 80 db színes házikóra. Én A4-es négyzethálós papírra rajzoltam fel őket, majd a megfelelő számban fénymásoltam, végül kiszíneztem. (Nyilván számítógéppel is megvalósítható kisebb energiabefektetéssel mindez, de vagy sok időm volt, vagy terápia jelleggel történt a bíbelődés, már nem emlékszem:-)))). 40 db bal oldali kéményű, 40 db jobb oldali kéményű készült. 4 színt használtam fel: piros-kék-zöld-sárga. 

1 sorozat a következő elemekből áll: 
Bal oldali kémény -sárga háztető (a háztető és a kémény színe mindig megegyezik)
Zöld fal / Piros fal / Kék fal
Zöld ablak /Piros ablak / Kék ablak /Sárga ablak
Zöld ajtó / Piros ajtó / Kék ajtó / Sárga ajtó
és ezek kombinációi.
Pár variációs lehetőség a közös játékra. Korai halmazelmélet kicsiknek.
1./ Bal oldalra kerüljenek a piros tetejű házak, jobb oldalra a kék ablakosak. Vajon hova kerülnek a piros tetejű, kék ablakos házak? (és természetesen ez számtalan variációban)
2./ Készíts te csoportokat (halmazokat) a saját szempontjaid alapján! Mik és miért kerültek egy csoportba?
3./ Gondoltam egy házra: jobb oldalt van a kéménye, kék a teteje, piros a fala, zöld az ajtaja, sárga az ablaka. Melyik az a ház? Majd mondjuk el újra, és minden további információ előtt várjuk meg amíg a lehetségeseket kiválasztja. Így megtanulja az információk által szűkíteni a számba jöhető megoldásokat, egészen addig, amíg az egyetlen házikó marad előtte!
4./ Igaz, hamis játék. Kiveszek 5 db kártyát. Kérdéseket teszek fel, amelyről a gyerek eldönti igaz vagy nem. Mind az 5 háznak piros az ablaka? Van olyan ház közöttük amelyiknek sárga az ajtaja? A bal kéményű ház több, mint a jobb kéményű? stb.
5./ Rövid távú memória fejlesztéséhez. Kiteszek 5 db kártyát. Jól figyeld meg, majd letakarom. Sorold fel milyen háztetejű házak voltak sorban! A 3. háznak milyen színű volt az ajtaja? A 2. háznak jobb oldalon volt a kéménye? stb.
6./ Hol laknak az állatok? Kitesszük a kártyákat, majd belekezdek egy rövid mesébe. Szereplőnek a játékosládában megtalálható állatkákat szoktam használni. Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kiscica. ez a kiscica egy napsütéses nyári napon elindult felfedezni a szomszéd falut. Először megnézte a falu szélén álló kerekes kutat, aztán elsétált a templomtoronyhoz. A pékségből finom illatokat hozott a gyenge szellő így arra vitték a lábai. A pékinas adott is neki kakaós csigát. A kiscica jóllakottan leheveredett az egyik ház tornácán. Már lemenőben volt a nap amikor felébredt. Jaj, későre jár haza kellene szaladni, gondolta és uzsgyi neki futott, ahogy csak bírt. Egyszer csak megtorpant. Hoppá a nagy futásban bizony eltévedt. Segíteni kellene neki hazatalálni.Segíts neki! A kiscica azt tudja, hogy ...(és innen általában együtt alakítjuk a mesét és válogatjuk ki a cica lehetséges otthonát, amíg rá nem lelünk az igazira). Ha a gyermekkel fejezzük be, az azért jó mert így ő is használja a kifejezéseket. Mi végrehajtjuk az általa mondott instrukciókat. Ha nem jól szűkíti a tulajdonságokat, akkor a végén rávilágíthatunk, hogy hol hibázott.



7./ Mi változott? Kiteszünk egy házikót. Mellé még egyet. Mond el mi változott! Ugyanerre a változat, amikor kiteszünk egy házikót, a következő olyan legyen, hogy csak egy dologban térjen el az előzőtől!

2 megjegyzés:

Mónika írta...

Ez jó, majd kipróbáljuk, de az biztos, hogy én egy percig se színezem, majd a lányok ezt megteszik helyettem, azzal is fejlesztek...
:D

Apróságok írta...

:-))))Hajaj, ha én arra vártam volna, hogy Örs kiszínezze!:-))))